Летище Варна спря работа
Летище Варна спря работа / Дарик Варна

Летище Варна спира всички полети от днес заради рехабилитация на пистата. Ремонтът ще продължи до края на февруари 2012 г. Очаква се аерогарата да възобнови работа на 1 март.

130 000 тона асфалт ще бъдат положени при ремонта на пистата на варненското летище. 500 работници и 80 машини ще работят на 24-часов режим, обяви главният изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар еърпорт мениджмънт" АД Дирк Шусдзиара.

Инвестицията е в размер на 40 млн. лв. Рехабилитацията ще бъде извършена от известна немска компания. След ремонта пистата ще отговаря на всички международни и европейски стандарти. Целта е осигуряване на сигурност и безопасност за следващите 30 години, или до края на концесията на летището, посочи изпълнителният директор на фирмата-концесионер.

Последният голям ремонт на пистата е правен през 1974 г. Тогава летището е било затворено за 6 месеца, припомни шефът на варненската аерогара Димитър Костадинов. По думите му срокът за строителните дейности ще бъде спазен. Костадинов разкри още, че при изготвяне на графика за ремонта са взети предвид анализи за метеообстановката за 5-6 години назад.

Докато летището е затворено, полетите от и до морската столица ще се обслужват на летище Бургас. За пасажерите ще бъде осигурен безплатен автобусен превоз между двата града. Автобусите ще се движат по пет пъти на ден. Телефонът за резервация на пътуването е 052 60 25 34.

С 3 на сто повече пътници са били обслужени от началото на годината на варненското летище, спрямо същия период на миналата година, отчете шефът на варненската аерогара.