/ Дарик Варна
Плажуващите ставали все по-дисциплинирани
Спасен от удавяне пиян руски турист след три дни в реанимацията на варненска болница е поискал да пие водка. Случаят е от миналото лято и беше разказан в ефира на Дарик от д-р Иван Иванов, шеф на ДКЦ I „Света Клементина”, чиито екипи осигуряват медицинското обслужване по 24 плажа – от курорта „Златни пясъци” до квартал „Аспарухово”. 
 
Специалистът препоръча употребата на алкохол на плажа да е умерена и да не надхвърля една бира. Той съветва да се пият по 3 литра вода и да се консумират много плодове. 
 
Децата не трябва да бъдат на плажа между 11 и 16 часа, добави още д-р Иванов и даде пример от миналия сезон за малчуган, който е бил с тежки изгаряния след прекаран цял ден на слънце.  
 
На градските плажове във Варна дежурят по двама реаниматори, три медицински сестри и фелдшер, като работното им време е от 8 до 18 ч. В пунктовете летовниците могат да потърсят безплатна медицинска помощ. 
 
От началото на лятото няма тежки инциденти. През изминалия уикенд заради горещините обаче e имало колабирали. 
 
На Джулая през цялата нощ на варненския плаж ще има дежурен екип. За фестивала на МТВ на 15 юли ще бъдат на разположение 4 линейки и общо 18 лекари на две смени.
 
През последните години инцидентите намаляват и плажуващите стават по-дисциплинирани. Изключенията са най-вече след употреба на алкохол, сподели наблюденията си д-р Иван Иванов. По думите му най-тежките инциденти стават на неохраняеми ивици. Миналото лято смъртта си в морето край Варна намериха двама души. Наблюденията на д-р Иванов обаче са, че в последните години инцидентите са в пъти по-малко, което можело да се дължи на това, че туристите са все по-дисциплинирани и по-малко като брой.