Концесионери негодуват срещу такса душ и спасителен пост
Концесионери негодуват срещу такса душ и спасителен пост / DarikNews.bg

От настоящия летен сезон концесионерите на варненските плажове ще трябва да плащат такси и за поставянето на спасителни постове, кошчета, съблекални душове и др. Досега концесионерите плащаха само за поставянето на търговски обекти и сметоизвозване. Това стана ясно по време на днешното заседание на правната комисия към местния парламент.

Съгласно изменения в Наредбата за определянето на местните такси и цени на услуги в община Варна, от тази година местната администрация ще таксува и обекти, които не са с търговска насоченост. "Считаме, че използваната методика за начисляването на тези такси е неправилна, а Наредбата следва да бъде променена. Досега такси се дължаха за издаване на разрешение за временни търговски съоръжения като маси, павилиони, кабини и др. Тъй като в Наредбата изброяването е неизчерпателно, това предполага повратно тълкуване от страна на общинската администрация на тези понятия", коментира представител на концесионерите.

Според концесионерите душовете, кабинките и табелите не са търговски обекти и не се използват с комерсиална цел, а с цел да обслужват морските плажове и плажуващите лица, с цел да предотвратяват инциденти. Мнението им беше подкрепено и от Николай Недков.

Съветниците от правната комисия решиха да препратят въпроса до комисията по туризъм, като изискаха от концесионерите подробна информация за самите обекти, които предстои да се таксуват.