Комисия не прие санкциите за отсъстващи съветници заради липса на кворум
Комисия не прие санкциите за отсъстващи съветници заради липса на кворум / Дарик Варна

Заседанието на общинската комисия, която трябваше да гласува промените в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, пропадна заради липса на кворум. От общо 18 членове, заседанието уважиха едва 5 от съветниците.

Петима от липсващите съветници имат уважителна причина, разкри Аврам Тодоров, председател на временната комисия "Изработване проект на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаймодеиствието му с общинската администрация".

Ако се беше състояло, на заседанието трябваше да бъдат гласувани промените в заплащането на местните избраници. Според предложението, съветниците ще получават по 1000 лева месечно, като от заплата се приспадат суми при неявяване на заседания. За отсъствие по неуважителни причини от заседание на Общинския съвет ще се удържат 250 лева. За пропуснато заседание на комисия предвидената санкция е 100 лева. 50 лева ще бъдат удържани на съветник, който се включи в заседание на комисия с 20 минути закъснение от обявения час, като с това не е осигурил кворум за започване на заседанието.

Предвижда се парите, събрани от нередовни общински съветници, да отиват за здравни помощи на нуждаещи се варненци, разкри Аврам Тодоров.

Комисията трябваше да разледа и предложението за създаване на нова общинска комисия, която да се занимава с предварителен и текущ контрол върху обществените поръчки на общината.

Предложенията ще бъдат гласувани на 3 февруари, за когато бе пренасрочено следващото заседание на комисията.

Увеличението на възнаграждението на местните избраници става възможно след влизането в сила на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември. Промените позволяват на местните депутати да получават до 70% от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет. Досега те взимаха до 30 на сто от средното възнаграждение в кметската администрация.