Колоездачи: Велоалеите по-скоро пречат, отколкото помагат
Колоездачи: Велоалеите по-скоро пречат, отколкото помагат / Dariknews.bg, архив

Велоалеите във Варна бяха направени много набързо и без внимание към детайлите, заради което повече възпрепятстват движението на колоездачите, вместо да му помагат. Това заяви в ефира на Дарик Калоян Стоянов от велоклуб „Устрем”, според когото за трасета е трябвало да бъдат избрани по-малко използвани от пешеходците улици. Като пример той посочи улица „Македония”, където е можело да бъде изградена велоалеята, преминаваща по бул. „Владислав Варненчик”.

Според Росица Николова от „Устрем” трябва да има глоби за пешеходците, които вървят по алеите. Някои от тях се държали нагло с колоездачите, които им правят забележки.

Калоян Стоянов смята, че санкции трябва да се въведат само за районите, където алеите са изградени добре и е оставено място за преминаване на пешеходци.

„Велосипедистите не могат да се придвижват бързо по алеите, тъй като по тях вървят пешеходци. Вече имаше няколко инцидента, които обаче бяха незначителни и се разминаха само с вербални конфликти. На някои места алеите са изградени добре и там не е нормално да има пешеходци. На други места обаче не е оставено място за преминаване на пешеходци и там наказанията са излишни”, допълни Стоянов.

Според изследванията в часовете с натоварен автомобилен трафик велосипедният транспорт е най-бързият за разстояние до 5 километра.