Кмет откри извор до древни руини
Кмет откри извор до древни руини / Община Девня

Кметът на Община Девня Свилен Шитов откри непознат извор, който се намира в землището на квартал „Река Девня“, в близост до античния амфитеатър на древния град Марцианопол. Наскоро, докато обхождал трудно проходимия район в местността „Изворите“, кметът се натъкнал на поразяваща със своята красота гледка – никому неизвестен до момента ручей е образувал живописно езерце, скрито от силно затревения район, обрасъл от незапомнени времена с шубраци и дървета.

„От известно време имам намерение да възложа тази „джунгла“ да бъде разчистена. Реших да обходя лично мястото, за да видя дали има потенциал да се превърне в паркова зона и останах приятно изненадан от  природната находка, до която ме отведе чистата случайност“, разказа Свилен Шитов.

Както е известно, Девня е долината на най-големите карстови извори на територията на България. Повечето от тях обаче са били каптирани за нуждите на тежката промишленост и за питейно-битовото водоснабдяване на Варна. Един-единствен извор – Вълшебният, напомняше за някогашната слава на Девня като Долината на изворите и за мелничарската индустрия – забравената гордост на селището Река Девня, днес квартал на града.

С новото откритие „неуловените“ извори в Девня стават два. Вълшебният отдавна привлича туристите със своята мистична красота и способността  да лекува стреса и умората. Непознатият ручей, който все още си няма име, също има потенциал да се превърне в развлекателен и рекреационен парк – още повече, че се намира в непосредствена близост до амфитеатъра на античния Марцианопол, за чиято реставрация Община Девня изготви проект на стойност 1 млн. лева, с който ще кандидатства по линия на европейските програми.

“Плановете на общинската администрация са догодина да превърнем това местенце в атракционна зона, а в езерцето да има плаващ сал. Предстои почистване и облагородяване на целия район. Имаме намерение под близкия мост да обособим търговска зона и тепърва се залавяме с проектирането“, заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов.