/ Карин дом
Кaрин дом ще отбележи Световния ден на недоносеността - 17 ноември, като даде възможност на родители на недоносени деца на възраст до 3 години да се консултират със специалисти и да попълнят възрастов въпросник за развитието на своето дете.

Специалистите на Карин дом към програма "Ранна интервенция" ще изнесат презентации, свързани с ранното детско развитие при деца с недоносеност, ползите от насърчаване на ранния контакт между майката и бебето и достъпните услуги за деца в най-ранна възраст.

Участие ще вземат логопедите Светла Ангелова и Светла Лазарова, физиотерапевтът Владислава Дончева, детският психолог Елена Тодорова и социалният консултант Марина Пейчева. В срещата ще се включат и Симонета Попова - консултант по кърмене към НАПК, и Яна Тодорова - консултант по бебеносене и медицинска сестра. Партньор на инициативата е Фондация "Нашите недоносени деца".

Родителите могат да се включат в срещата на 17и ноември, Петък,  от 10,30 до 12, 30 часа в детски кът "Варненче" (в ДКС). Входът ще е свободен, а за малките посетители ще има изненада- лилави балони, символ на кампанията.

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно в световен мащаб. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - около 20 на сто по  данни от 2009 г.

Излизайки от болницата, недоносените бебета продължават да имат нужда от повече помощ и консултации в сравнение с връстниците си. Необходимо е и проследяването на тяхното развитие от различни специалисти поне до 1.5 - 3-годишна възраст според световните стандарти.

При бебетата има различни степени на недоносеност. При тези деца етапите на развитие се определят чрез коригирана възраст, която по-различна от календарната, обясни за Дарик Владислава Дончева, физиотерапевт и специалист към програма „Ранна интервенция”.

С програмата „Ранна интервенция“ на Карин дом семействата могат да бъдат подкрепени от най-ранна възраст на децата. Родителите се обучават как да правят правилно всичко, свързано с двигателното развитие на бебето – масаж, гимнастика и т.н., добави специалистът.

Карин дом предлага безплатно проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 36 месеца. След обаждане на телефон 052 302 518 екип от специалисти посещава детето в дома.

Повече за програма „Ранна интервенция“ на Карин дом можете да научите ТУК.