/ Сдружение „Аз вярвам и помагам“
Владислав Николов,
101334
Владислав Николов,
  • Владислав Николов,
Лошото време в събота попречи да се постави по-голям рекорд по предаване на пластмасови капачки. Това заяви в ефира на Дарик Владислав Николов, председател на сдружение „Аз вярвам и помагам”, което организира празника на рециклирането. Той разкри, че прогнозите им са били за около 25 тона капачки и между 20 и 25 хиляди участници в събитието. 

22 тона – резултатът от голямото събиране на капачки във Варна

В крайна сметка по време на мащабната акция бяха отчетени 22 тона капачки, което е с тон повече от събраното по време на първия празник на рециклирането през септември. 

По изчисления на организаторите, около 15 000 души са се отзовали на призива за събиране на капачки на 13 април. Имало е представители и на по-далечни общини като Търговище, Попово, Две могили и Каварна. Да предаде капачки лично е дошъл кметът на Разград Валентин Василев, както и кметът на Варна Иван Портних. Имало е обаче много заявки от хора, които не са успели да дойдат пред Катедралата в събота. Владислав Николов разказа, че са били трогнати от 91-годишен мъж с малък плик с двайсетина капачки. 

Сдружение „Аз вярвам и помагам“

Събраните около 1 милион капачки в следващите дни ще бъдат натоварени и изпратени за рециклиране. Очакваните средства от тях са близо 10 000 лева. Със събраните средства ще се закупи и дари медицинска апаратура за неонатологията в АГ болница и отделението по детска хирургия в болница "Св. Анна", като от лечебните заведения ще посочат от каква апаратура имат нужда. 

„Помага се на варненските болници, но те обслужват пациенти от цяла Североизточна България”, изтъкна председателят на сдружение „Аз вярвам и помагам”. Като фалшива новина той определи информацията, че в България има достатъчно кувьози.  

Владислав Николов изтъкна трите положителни страни на кампанията  –  има екологична насоченост, осигурява средства за животоспасяваща апаратура и е възпитателна за децата. По думите му двойно повече деца са преминали през празника миналата събота, в сравнение с предходния празник на рециклирането.

Сдружение „Аз вярвам и помагам“

Следващото голямо събиране на капачки ще е наесен. Датата ще бъде допълнително уточнена. 

Целият разговор с Владислав Николов е в прикаченото аудио.