/ БТА
Две монументални произведения на изкуството красят автогарата на Варна, която скоро ще бъде съборена. В момента до нея се строи нова транспортна сграда, а на мястото на старата ще бъде изграден супермаркет. 

варна автогара две произведения на изкуството
БТА

варна автогара две произведения на изкуството
БТА


Пред автогарата се намира бетонната скулптура „Посоки и движение“, която е дело на художника Евгени Баръмов. Тя е създадена през 1972 г. и според изкуствоведи е първата монументална абстрактно-асоциативна пластика в България. Баръмов е роден през 1938 г. и е завършил специалност Изящна скулптура в Националната художествена академия в София. Автор е на десетки архитектурни оформления на обществени сгради във Варна, Девня, Вълчи дол. Част е от художествения екип, работил по Паметника на българо-съветската дружба във Варна, заедно с Альоша Кафеджийски и Камен Горанов. Негови са още скулптурата „Марциана“ в Девня, както и монументалната пластика в Руското консулство във Варна. 

варна автогара две произведения на изкуството
БТА

На една от стените в залата на автогарата се намира каменната мозайка „Хората и морето“ на пловдивския художник Чавдар Пашев. Тя е направена през 1971 г., изцяло от естествени материали, уточниха от Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Чавдар Пашев е роден през 1928 г. Завършил е специалност Живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес НХА). Членува в секция „Живопис“ на Съюза на българските художници от 1967 г. до смъртта си през 2019-а. 

варна автогара две произведения на изкуството
БТА

В момента се обсъжда съдбата на двете произведения на изкуството, които се намират на територията на автогарата. Причината е, че Община Варна строи нова транспортна сграда в непосредствена близост и когато тя започне да функционира, старата ще бъде съборена.

По информация от Община Варна, настоящият и новият собственик, който ще придобие терена, искат да запазят паното и пластиката. Инвеститорът търси фирми, включително и извън България, специализирани в демонтаж и консервация на подобни художествени обекти, казаха от Общината. От компанията са дали уверение на ресорния заместник-кмет Павел Попов, че ще поемат изцяло финансовия ангажимент каменната мозайка да бъде демонтирана, консервирана в подходящи условия и възстановена в оригиналния вид на подходящо място. Те ще подадат резултатите от проучванията си, както и точни размери на паното, за да може местната администрация да даде становище за бъдещото експониране на мозайката. 

варна автогара две произведения на изкуството
БТА

Плановете на инвеститора предвиждат паметникът пред сградата на автогарата да не бъде местен при построяването на новия търговски обект, като около него бъде оформена зелена площ. 
Валентина Добринчева/БТА