Изследват безплатно белите дробове, всеки час 250 души умират от ХОББ
Изследват безплатно белите дробове, всеки час 250 души умират от ХОББ / Радка Минчева

По петима болни от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ се приемат всяка седмица в Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Марина“, обясни нейният началник доц. д-р Йордан Радков. Макар че не се води официална статистика, се предполага, че у нас пациентите с тази диагноза са около 150 хиляди. Много от случаите обаче остават скрити, тъй като хората не предполагат, че имат подобен здравословен проблем.

Според данни на Световната здравна организация през 2020 година ХОББ ще бъде третата причина за смърт в световен мащаб. Случаите с фатален край са се увеличили с повече от 60 процента за последните 20 години. Над 65 милиона души по света страдат от тази болест, а над 3 милиона загиват всяка година. Всеки час тя убива около 250 човека.

Основна причина за ХОББ е пушенето, но на развитието на болестта оказват влияние и вредните фактори на околната среда. Ако заболяването бъде открито рано, то може да бъде успешно лекувано и инвалидизацията и рискът от смърт да бъдат намалени значително. Затова особено важна е превенцията, обясняват специалистите.

Симптоми като кашлица, задъхване, лесно уморяване, затруднено дишане, не бива да се пренебрегват, съветват медиците. Те са показател, че нещо не е наред. Над 50% от хората с такива оплаквания страдат от ХОББ без да подозират. Много често пациентите не си обръщат внимание и търсят лекарска помощ когато е твърде късно и са настъпили необратими поражения.

България ще се включи в световната инициатива Ден на спирометрията утре. В 12 града в страната всеки желаещ ще има възможност да си направи безплатно изследване на белите дробове. Във Варна пунктът ще бъде разположен пред Козирката и ще работи от 10:00 до 14:00 часа. Целта на кампанията е хората активно да изследват дишането си и ако бъдат открити пациенти с отклонения, да се предприеме своевременно лечение. По време на кампанията през 2012 година в морската столица при 15 – 16 на сто от преминалите изследване са открити отклонения от нормата. Тогава през мобилните пунктове са преминали 800 души.

У нас активен скрийнинг за болестта няма. Пациентите имат право на два амбулаторни прегледа годишно. Специалистите в тази сфера от медицината настояват те да са поне четири. Има изготвена стратегия за профилактика на ХОББ до 2020 година, която все още чака одобрение.