Изнасят варненските фестивали към курортите
Изнасят варненските фестивали към курортите / Dariknews.bg, архив

Община Варна има идея да изнесе провеждането на фестивали, менажирани от нея, и в курортите. Така те ще имат косвен принос и за развитието на туризма, стана ясно на заседанието на комисията по култура.

За тази година общината има намерени да харчи 700 000 лева за организирането и провеждането на международни фестивали. Общият бюджет за култура е 13,6 млн. лв.

За общинския фонд ”Култура” са предвидени малко над 1 млн. лв., а за общоградски празненства и отбелязване на национални дати и годишнини – 60 000 лв. 90 000 лв. са заложени за естетизация на градската среда.

Председателят на местния парламент Тодор Балабанов призова на заседанието на комисията организаторите на всички фестивали да ги развиват така, че да бъдат посещавани и да отговарят на съвременните потребности и изисквания, за да имат смисъл средствата, които общината инвестира.

Трите фестивала, които общината менажира, имат европейски сертификат за качество, обясни пред съветниците зам.-кметът Пламена Маринова.

Общинският съветник Костадин Костадинов поиска да бъде преразгледан редът, по който читалищата в града плащат такса „смет”. Той обясни, че често те разполагат с голяма квадратура като площ, което ги натоварва с непосилни сметки.