документ
документ / iStock/Getty Images
Мъжът бил с чисто съдебно минало

Съдът одобри внесено от прокуратурата споразумение, с което 34-годишният чужденец се признава за виновен в две престъпления – за съзнателно ползване на преправен официален документ и за незаконно преминаване на българската граница. Двете деяния са извършени при условия на продължавано престъпление.

Иранският гражданин е влязъл през границата на страната от Република Турция, през ГКПП Капитан Андреево на 24 ноември миналата година, без разрешение на надлежните органи на властта и без редовен задграничен паспорт. Пред служителите на граничния пункт той съзнателно се ползвал от преправен официален документ – паспорт по италиански образец, на името на друго лице. За самото съставяне на документа от подсъдимия не може да се търси наказателна отговорност. На следващия ден, 25.11.2019 г., пред служители на ГКПП Аерогара Варна подсъдимият отново се ползвал от преправения италиански паспорт и направил опит да напусне пределите на страната, като деянието останало недовършено по независещи от него причини.

Иранският гражданин е с чисто съдебно минало. Съгласно параметрите на одобреното от съда споразумение, за всяко от престъпленията му бяха наложени отделни наказания, като той следва да търпи най-тежкото от тях - 10 месеца лишаване от свобода, отложено с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба от 200 лева.

Съдебният акт е окончателен.