Иран потвърди готовността си да строи рафинерия до Варна
Иран потвърди готовността си да строи рафинерия до Варна / Дарик Варна, архив

Иран е готов да обсъди строежа на нефтена рафинерия до Варна, ако България е готова за това, заяви иранският посланик в София, цитиран от изданието UPI, предаде „Дневник".

Техеран е готов да инвестира в строежа на рафинерия на брега на Черно море, потвърди по-рано изразеното намерение посланик Голамреза Багери Могадам. За първи път той съобщи, че Иран има интерес към подобен проект в края на миналата година.

"Що се отнася до Иран, няма проблем за реализиране на проекта - нито от гледна точка на науката, технологията, капитала или мениджмънта. Иран има необходимите възможности," казва Могадам в интервю за Sofia News Agency.

"Ако българските държавници проявят желание, ние сме готови да обсъдим сътрудничеството", добавя иранският посланик.

През 2010 г. търговските отношения между Иран и България са достигнали 150 млн. долара, каза иранският посланик и изрази увереност, че през 2011 г. отношенията ни са били на същото ниво. Това число е рекорд за последните 20 години между двете държави. С тези стойности Иран стои на едно от най-добрите места по търговски обмен на България с държави извън ЕС, продължава Могадам и посочва, че търговските отношения продължават извън волята на ЕС за налагане на санкции.

вестник „Дневник"