Играят Урбулешка трагедия и Ричард III през Великденските театрални седмици
Играят Урбулешка трагедия и Ричард III през Великденските театрални седмици / Дарик Варна

"Урбулешка трагедия" от Душан Ковачевич  ще могат да гледат жителите и гостите на града на 20 март от 19.00 часа на Сцена Филиал. Срещу „урбулешка" в речника стоят синонимите: набързо, презглава, стремглаво, недодялано, грубо, през куп за грош, несръчно. Образите, които произтичат от тези думи, предизвикват въпроси и събуждат тревога за евтино похарчения живот.

Във второто издание на Великденските театрални седмици варненската публика ще може да се наслади и на "Ричард III" от Уилям Шекспир. Постановката на проф. Пламен Марков ще се играе на 21 март от 18.00 часа на Сцена Филиал.  Спектакълът е номиниран с четири ИКАРА.    

Любителите на оперното изкуство ще могат да се насладят на „Травиата" с Веселина Василева, Арсений Арсов и Свилен Николов на 19 март. Диригент ще бъде маестро Борислав Иванов.

Под мотото „Магията на Терпсихора" на 20 март от 19.00 ч. на сцената на Варненската опера ще се изявят в балетен концерт ученици от паралелките за изучаване на класически балет от НУИ "Добри Христов". Уменията си в класическия танц ще покажат Елеонора Стоянова, Красимира Стойкова, Христа Панайотова, Джансун Сали, Ирена Стоянова - випускници с преподавател Любомир Кацаров, както и ученици с преподаватели Екатерина Чешмеджиева, Цветалина Нахабедян, Нина Стефанова, Елица Каменарова, Гергана Георгиева, Мария Дражева и Златина Иванова. В програмата са включени вариации от класически балети и съвременни хореографии по музика на Минкус, Чайковски, Григ, Глазунов, Пуни, Паул Шварц, Сен-Санс, Томас Нюман.

Кулминация във Великденския музикален фестивал ще бъде оперната гала, която ще дирижира младият и талантлив Светослав Борисов, започнал стремителната си международна кариера от Виена.

Празничният оперен концерт се посвещава на 125 години от рождението на големия български оперен певец, режисьор и педагог, oсновател на Варненската опера Петър Райчев.