Хъркането може да е заради сънна апнея, в Света Анна продължават да изследват безплатно
Хъркането може да е заради сънна апнея, в Света Анна продължават да изследват безплатно / Thinkstock/Getty Images

Хъркането е един от първите симптоми на сънната апнея - болест, която според специалистите ще придобива все по-голямо социално значение. Сънната апнея може да причини редица сериозни проблеми на организма, затова симптомите й не трябва да се пренебрегват, заяви в студиото на Дарик изпълнителният директор на варненската болница „Св. Анна” д-р Гален Шиваров, който е специалист УНГ.

Сънната апнея е отпускане на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън, вследствие на което се затруднява дишането. Изследванията показват, че хроничният кислороден недостиг може да доведе до злокачествени заболявания, както и до цироза на черния дроб.

Заради нарушения сън и липсата на бодрост през деня често апнеята е предпоставка за възникване на опасни ситуации като заспиване зад волана при шофьорите.

Болница „Св. Анна” стартира профилактична програма срещу заболяването. До края на годината 400 души могат да се изследват безплатно. Интересът към скрининга е голям и вече няма свободни часове до края на месеца, каза още д-р Шиваров. Целта на програмата е да се оцени риска от обструктивна сънна апнея и пациентът да се насочи към необходимото лечение. Скринингът продължава около час, а на ден могат да се изследват четирима души.

При доказана потребност от лечение, може да се пристъпи към последващи оператични процедури, които могат да се извършват по клинични пътеки, финансирани от Здравната каса.

Профилактичната програма е изготвена и осигурена в партньорство между Община Варна и болница „Св. Анна". Финансирането в размер на 20 000 лева е осигурено от Общината.

Отделението „Уши, нос, търло" в „Света Анна" разполага с функционален кабинет и специфична апаратура за диагностика на заболяването, която няма аналог в страната и позволява много точно да се прецизират анатомичните причини за заболяването, както и да бъдат приложени необходимите оперативни интервенции за корекция на проблема.

Записването става всеки делничен ден от 8,00 до 16,00 часа на телефон 052 821 356 или на programa_osa@svetaanna-varna.com.