Христо Кирчев напуска СДС заради избора на Янко Станев
Христо Кирчев напуска СДС заради избора на Янко Станев / netinfo

Бившият председател на СДС Варна и кмет на морския град Христо Кирчев ще прекрати членството си в партията, след като за председател на местната структура беше избран Янко Станев. Ексградоначалникът не е присъствал на конференцията през уикенда, на който беше гласувано новото ръководство. Той не е бил уведомен за провеждането й, въпреки че редовно си плаща членския внос. 

„Повече няма за какво да ходя там. Когато председател на СДС беше Надежда Михайлова, а главен секретар беше сегашният зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков, Янко Станев беше изключен от партията заради финансови нарушения. Как е станал отново член, как е правил списъците за конференцията, мога само да гадая. Какво да прави човек в една партия, в която вече няма абсолютно никакъв морал. Реформи ли ще правиш с такива хора?“, заяви пред Дарик Христо Кирчев.

Бившият кмет на Варна се съмнява, че конференцията се е провела с одобрението на националното ръководство на СДС. 

„Списъците на участниците са одобрени от София, а за голяма част от хората в тях не съм чувал да са били в СДС. Явно това са селектирани хора, които са удобни на Янко Станев. От списъците са отстранени хората, които евентуално не биха били съгласни с него. Оставам с впечатление, че е имало някакво полусъгласие с националното ръководство – да става каквото ще става, тъй като никой от ръководството не е присъствал на конференцията. На такива отчетно-изборни конференции по принцип присъства главният секретар или човекът, който отговаря за организационните въпроси в съответната партия, а там не е имало такъв представител. Аз не знаех, че ще има такава конференция. Тя не е разтръбена, а е селективно направена и това е стилът на Янко Станев. Преди отчетно-изборна конференция се провежда общински съвет, който взема решения за нейното насрочване. Слабостта на предишното ръководство е, че беше забравило за партийния устав. Поначало уставът отдавна е забравен в СДС и всеки си действа по свое усмотрение, което довежда до сегашното положение. Изборът на Янко Станев още не е официално одобрен от националното ръководство, но избраният председател вече дава интервюта по медиите – т.е. той се е самоутвърдил, както и изборът му е бил със самоизбиране“, смята бившият градски лидер на партията.

Според Христо Кирчев досегашният председател на местната структура Цанко Цветанов е трябвало отдавна да напусне поста, след като синът му Георги Цветанов беше осъден на доживотен затвор за убийство.

„Доколкото знам,  когато Мартин Димитров беше начело на СДС, националното ръководство беше взело решение Цветанов да си подаде оставката, което обаче не се случи. Това си е негова морална отговорност“, завърши Христо Кирчев.