Хората с увреждания притеснени от социалната реформа на Калфин
Хората с увреждания притеснени от социалната реформа на Калфин / личен архив, Фейсбук

Реформата, която готви социалният министър Ивайло Калфин, ще доведе до орязване на права и ощетяване на хората с увреждания. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик Деница Димитрова. Варненката е бивш депутат от НДСВ, първият народен представител в инвалидна количка.

Заради предвидените промени е изготвена протестна декларация от името на няколко национално представени организации основно заради реформите около ТЕЛК-овете и неяснотите, свързани с тях.

„Първо е погазен Законът за интеграция на хората с увреждания, тъй като при изготвяне на самата стратегия не са били поканени неправителствените организации. Предвиждат се и редица промени, които нас ни безпокоят като например това, че ще се отнемат инвалидни пенсии на хора с увреждания, които работят. Ако един човек, който ходи на ТЕЛК, си намери работа, то неговата пенсия ще бъде спряна или намалена, тъй като се счита, че той вече си докарва достатъчно средства с работната заплата“, коментира Деница Димитрова. По нейни думи обаче хората с увреждания имат дори по-големи разходи от другите – за хранителни добавки, лекарства заради съпътстващи заболявания, по-скъп достъп до работното място и др.

След като първо мине през лекарска комисия, документите на човек с увреждане отиват в НОИ, където да се определи дали той има нужда от социална пенсия, дали ще бъде преквалифициран или ще му се търси работа. Как точно това ще стане по документи е другият въпрос, на който хората с увреждания търсят отговор. Не работи и моделът на стимулиране на работодатели, които наемат такива хора, посочи още Димитрова.

Да се преосмисли добре реформата по отношение на хората с увреждания и да има по-добър диалог с тях. С тези думи тя се обърна към социалния министър. Деница Димитрова призова Ивайло Калфин да работи активно с по-широк кръг от хора в неравностойно положение, за да се постигнат по-ефективни резултати.