Грипът поразява сериозно и Варна
Грипът поразява сериозно и Варна / netinfo

Расте броят на заболелите от вирусни инфекции и има предпоставки за грипна епидемия във Варна, заяви д-р Веселин Балкански - шеф на Районния център по здравеопазване. Министерството на здравеопазването, Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве и Община Варна са създали необходимата организация за бърза диагностика и справяне със случаи на заболели от грипен вирус. Лекарите са получили нужните указания, а болничните заведения са снабдени с неоходимите медикаменти за лечение и профилактика на заболяването. Засега пациентите не се делят според типа грипен вирус, от който са поразени, тъй като симптомите и лечението при всички случаи са едни и същи.

Към момента във Варна са затворени четири училища, защото в тях е отчетена заболяемост близка до 30% от общия брой на учениците. Д-р Балкански смята обаче, че това няма да има сериозен ефект, ако самите родители не се погрижат децата им да имат ограничени контакти с връстници. Най- уязвима от грипните инфекции и по-точно от щама A(H1N1) се окзва точно възрастовата група между 5 и 19 години. Това обаче не бива да предизвиква паника, защото данните до момента като цяло са за леко протичане на заболяването с много редки случаи на усложнение, посочиха специалистите. До момента регистрираните със свински грип във Варна са 12, каза д-р Светла Станева, началник на отдел “ Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ-Варна. Последният случай е на 15-годишно момче от Каварна, което в момента е настанено в лечебно заведение.

Военноморска болница, болниците “Св. Анна “,“Св. Марина “ и Тубдиспансерът са снабдени с достатъчни количества от препарата Тамифлу. Той ще бъде предоставян безплатно на пациенти, за които е определно домашно лечение. Министерството на здравеопазването е осигурило и лекарството Ремантадин за профилактика на служителите в болничните заведения.

Все още не е късно желаещите да се ваксинират с противогрипни ваксини, напомнят медиците.