Градят нов терминал и нова жп гара под „Максуда”, 15 милиона нужни за проекта
Градят нов терминал и нова жп гара под „Максуда”, 15 милиона нужни за проекта / Sofia Photo Agency, архив

Прави се всичко възможно в републиканския бюджет за следващата година да бъдат заложени средства за проектиране на съвременен интермодален терминал във Варна. Той ще включва преместването на пристанище Варна-Изток и нова жп гара - товарна и пътническа, в района под „Максуда". Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при откриването конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014-2020 г.", която се провежда в курорта „Златни пясъци".

„Идеята за интермодалния терминал е много стара, но сега има предпоставки този важен за Варна проект да бъде реализиран. Проектът е много важен и за логистиката в цялата страна", изтъкна министър Папазов и призна, че работи много усилено за реализацията му.

По предварителна оценка за проектирането ще са нужни около 15 млн. лева. Ще бъде предложено проектирането да започне в началото на следващата година, за да завърши до края на 2014 г. и след това да започне изграждането, посочи транспортният министър.

„Проектът е от изключителна важност за Варна, защото с него ще се прекратят споровете около преместването на пристанището. Освен това целият трафик ще бъде изтеглен извън града, като се обсъждат пътища южно от жп линията Варна-София. За тези връзки може да се кандидатства за финансиране по европейските програми", каза още Папазов.

305 млн. евро ще са нужни за модернизацията на жп линията Варна-Русе. 180 млн. евро е стойността на проекта за модернизация на жп линията Карнобат-Синдел. И двата проекта ще бъдат включени като приоритетни в новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общата стойност на проектите в железопътния сектор, които са предложени за изпълнение в програмния период 2014-2010 на програмата, възлизат на около 1 млрд. евро, посочи транспортният министър.