/ БГНЕС
До края на месец май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане, съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата.
 
Кой е виновен за тежкото състояние на болниците у нас?
 

БГНЕС


Във всеки модел пациентът ще има важна роля, увери Ананиев. Към неосигурените ще се подхожда в зависимост от причината, поради която не са редовни. Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами, добави министърът.

Прокуратурата влезе в „Пирогов“ и още няколко болници в страната

Около 500 млн. лева са задълженията на болниците у нас, съобщи още той и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. 73 млн. лева от дълговете на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година, а останалите ще бъдат чистени разсрочено догодина, посочи Ананиев.
 

БГНЕС


Възможно е и министри да получат обвинения при разследването на болници

По негови думи до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.

Обединяването на болница "Св. Марина" и Медицинския университет, който поема управлението й, ще донесе само позитиви, увери ректорът на висшето училище проф. Красимир Иванов. По този начин ще се подобри лечението на пациентите, както и базата за обучение на студенти и специализанти, добави той.

"Крайно време е бедният българин да спре да плаща на богатите европейски държави, за да се лекува в тях. Ние имаме досатъчно добри специалисти", коментира д-р Иванов.