Глобиха с 1000 лева дистрибутор на козметика
Глобиха с 1000 лева дистрибутор на козметика / снимка: Sofia photo agency, архив

Районният съд във Варна наложи 1000 лева глоба на дистрибутор на козметика за извършено документно престъпление. Съдът призна за виновна 34-годишната А. Антонова за това, че съставила неистински частен документ - пълномощно от името на друга жена. На 28 септември 2012 г. подсъдимата употребила фалшивото пълномощно в пощенска станция във Варна, за да докаже, че има право да получи пратка с поръчани по фактура козметични продукти.

Подсъдимата била дистрибутор на популярна козметична компания. С цел да получава повече бонуси при поръчка на продукти от компанията, тя трябвало да препоръча други нови лица, които да станат дистрибутори. Помолила своя позната да й предостави копие от личната си карта, за да я регистрира с нейна препоръка в он-лайн сайта на компанията като представител. В първоначалния пакет с документи, който се предоставял на всеки нов представител, фигурирало и бланково пълномощно за получаване на поръчани продукти по фактури. Именно него използвала и попълнила подсъдимата, без знанието на своята позната, за да пусне заявка и получи доставка на козметика на стойност около 150 лева.

Потърпевшата разбрала за неистинското пълномощно от нейно име, едва когато от козметичната компания я уведомили, че дължи заплащането на сумата и неустойка за просрочие.

34-годишната Антонова е с чисто съдебно минало. Тя бе освободена от наказателна отговорност с налагане на административната санкция.

Съдебният акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.