Евродепутати възмутени от насилствено осиновяване на българче във Великобритания
Евродепутати възмутени от насилствено осиновяване на българче във Великобритания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Евродепутатите Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), Светослав Малинов, (ЕНП/РБ) и Емил Радев, (ЕНП/ГЕРБ) изразиха възмущението си от съдебната несправедливост, която се стовари върху българско семейство във Великобритания. На заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент, което се проведе вчера, бе обсъдена българска петиция относно нарушаване правата на семейството от британските органи, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Драмата за българската фамилията започва през 2013 г., когато британски съд нарежда да се отнемат родителските права на бащата (британски гражданин, склонен към насилие) и майката на момиченце. Съдът на Острова отсъжда Меган да бъде дадена за осиновяване. Бабата на детето - Марийка Попова, заявява желание да получи попечителство върху внучката си и да я отгледа в България. Британският съд обаче най-грубо потъпква нейните основни права по време на процеса, като не й дава възможност да се изкаже, не предоставя преводач по време на процеса и не й дава превод на документите по делото. В същото време английският съд явно нарушава и разпоредбите на регламента Брюксел II относно компетентността по делата, свързани с родителската отговорност и произтичащото от тях задължение за съдебно сътрудничество между компетентните органи на държавите членки.

Конкретно в случая британска служителка на социалните власти е била изпратена да събира доказателства, свързани със случая на територията на България, без да уведоми за това определените по регламента централни органи, а именно българското министерство на правосъдието.

Европейските депутати изказаха своето възмущение от действията на съда на Острова и съществуващата порочна практика да се дават насила деца за осиновяване, без съгласието на родителите и при пълно безразличие към интересите на детето. Емил Радев, Мария Габриел и Светослав Малинов защитиха позицията на българското семейство, докато колегите им от Великобритания се бяха покрили, въпреки че бяха уведомени за разглеждането на случая. Българите осъдиха остро поведението на английските съдилища и социални служби в този случай.

"Не можем да останем безучастни към тази човешка драма, а като европейски законодатели трябва да отстояваме спазването на регламента Брюксел II от съдилищата в Обединеното кралство. Надявам се, че Съдът за правата на човека в Страсбург ще успее да внесе справедливост в този случай и че възможно най-бързо ще се вземе решение", заяви Мария Габриел, председател на българската делегация в ЕНП.

Светослав Малинов зададе въпроса възможно ли е да останем безразлични към практиката на насилствено осиновяване на деца в ЕС, още повече, че не става дума за единичен случай. Той призова петицията да остане отворена и да се събере още информация по случая. В допълнение  Малинов обърна внимание и на прилагането на вътрешните правила на Комисията по петиции за разглеждане на особено спешни жалби като тази. "В подобни случаи не можем да подхождаме формално. Не става дума за технически срок от шест месеца. Става дума за малко дете - след шест месеца тя ще бъде на три години и половина."

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев припомни, че България често е критикувана относно своята съдебна система. „Но след като се запознах с казуса „Меган”,  бях изненадан от английското правораздаване. Добруването и бъдещето на едно дете са пренебрегнати без никакво спазване на процедурите, установени от европейското законодателство по този въпрос" , коментира Емил Радев, член на Правната комисия на Европейския парламент. Комисията по петиции остави петицията отворена и ще обсъди изпращането на писмо до Европейската комисия. Българските евродепутати настояха да бъде изпратено и писмо до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с молба делото да бъде придвижено по спешност.