ЕС дава 3,5 млн евро за борба с нефтените разливи в Черно море
ЕС дава 3,5 млн евро за борба с нефтените разливи в Черно море / netinfo
Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) е готова да отпусне 3,5 млн евро, ако българска фирма предостави кораб за почистване на морско замърсяване през следващите 3 години. Това съобщи директорът на EMSA Вилем де Раутер на среща с министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Де Раутер уточни, че Европейската агенция ще обяви конкурс за България. Основната задача на българския кораб ще бъде да предпазва бреговите линии на страните-членки на ЕС. В случай на инцидент, плавателният съд ще получава дневна такса за почистване, както и за разтоварване на нефта.

Договорът трябва да бъде сключен до края на тази година. До 29 април българските корабособственици ще могат да подават заявления, с които да посочат кораб и неговите параметри. Плавателният съд не трябва да е по-голям от 5 хил. куб. см., да е маневрен и до 24 часа да се превърне в нефтосъбирач, посочи шефът на Агенцията за морска безопасност.

Европейската организация ще сертифицира кораба по най-високи стандарти и ще го обезпечи с 3,5 мил. евро за три годишен период на работа.

Ще положим всички усилия, за да имаме участници в търга, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Страната ни ще отговори на нуждите на Европа по най-добрия начин, увери транспортният министър.