Емил Радев не е оптимист за новото варненско пристанище и магистрала Хемус
Емил Радев не е оптимист за новото варненско пристанище и магистрала Хемус / снимка: БГНЕС, архив
Емил Радев не е оптимист за новото варненско пристанище
72456
Емил Радев не е оптимист за новото варненско пристанище
  • Емил Радев не е оптимист за новото варненско пристанище

Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ Емил Радев не е оптимист, че проектът за преместване на варненското пристанище ще бъде реализиран. „Никой не знае какво ще се случи, защото пари на практика няма. Засега са отделени само средства за проектиране. Да се налеят стотици милиони левове, за да се премести пристанището на 2-3 километра – това трябваше да се обясни на гражданите и бизнеса”, заяви в студиото на Дарик Варна шестият в листата на ГЕРБ, според когото е трябвало да има обществено обсъждане. 

Емил Радев смята още, че строителството на магистрала „Хемус” е невъзможно да стане с пари от националния бюджет. „Можехме да довършим аутобана с 85 % европейско финансиране. Можехме да получим над 2 млрд. евро от Брюксел, ако бяхме използвали за европейски проекти раздадените на тъмно 500 млн. лв. по програмата „Региони в растеж”. Заради „Тракия” сега много туристи от страната отиват в Бургас, към местното пристанище се насочват и много товари. За момента от Европейския съюз вземаме повече отколкото даваме, но можем да вземаме още повече. Усвояването на еврофондовете при кабинета „Станишев” беше 0.8 %, при правителството на Борисов – 37 %, а в момента не усвояваме пари от новия програмен период”, коментира кандидатът на ГЕРБ.

Радев определи първата година на кабинета „Орешарски” като загубена. „Правителството за една година докара спиране на фондовете и загуби на доверието на нашите европартньори. Премиерът ходи в Китай и Виетнам, а не в Брюксел. Всеки ден страната задлъжнява все повече. Още не сме усвоили нито лев от новия програмен период. Вместо обещаните нови 240 000 работни места, безработните се увеличиха с 40 000. Младежката безработица скочи от 20 на 30 %. Изкуственото задържане на цената на тока ще доведе до фалит на НЕК и БЕХ, а цената ще я платят всички българи”.

Българските депутати в Брюксел са адвокати на страната, смята Радев. „Голяма част от нашето законодателство представлява въвеждане на евродирективи и тогава се виждат всички техни ползи или несъвършенства. В тях често има неотговарящи на българската действителност условия. За да има нормално законодателство, трябва още при изготвянето на директивата да се вземат мерки за съответствието й на българските условия. Европа е разнообразна като етноси, национален манталитет и географски условия. Когато се приема правна норма, тя може да е подходяща за даден регион, но за друг да не е”, каза още Радев. Той определя евровота като избор между популисткото ляво и дясното, което извадило Европа от кризата. Испания и Гърция, а сега и Франция,  били примери за засилване на евроспектицизма след управлението на леви правителства.

Цялото интервю с Емил Радев е в звуковия файл.