Екипажите на пет български кораба ще посрещнат едновременно 2014-та година
Екипажите на пет български кораба ще посрещнат едновременно 2014-та година / Reuters

За първи път в 120-годишната история на Параходство БМФ екипажите на пет кораба ще посрещнат едновременно Новата година.

И петте кораба ще бъдат в един и същи часови пояс, в който е и България. Всички останали кораби на компанията ще бъдат в акватории на запад от Черно море.
Екипажът на моторен кораб „Хемус” с капитан Лъчезар Лулчев и главен механик Иван Костадинов преди настъпването на Нова година ще бъде в Новорусийск - Руска федерация. Екипажът на „Пирин” с капитан Кристиан Костадинов и главен механик Павлин Йорданов ще бъде в Мариопул - Украйна, където се очаква да пристигне и „Родина” с капитан Мартин Йорданов и главен механик Тодор Вълков.

В турското пристанище Искендерун в Средиземно море ще бъде моторният кораб „Родопи” с капитан Стефан Хубенов и главен механик Камен Василев, а на 31 декември в Пристанище Бургас екипажът с капитан Иво Станков и с главен механик Руслан Кръстев ще бъде новата смяна, която ще приеме моторния кораб „Ком”, за да го подготви за отплаване към назначено пристанище.

Последен ще посрещне 2014-та година екипажът на моторен кораб „Витоша” с капитан Константин Димитров и с главен механик Петър Петров. Очаква се по това време той да е в териториалните води на Перу.