Джем сешън и ритъм край морето
Джем сешън и ритъм край морето / netinfo

Джаз и ритъм край морето - това е най-новият арт проект на школата по изкуства „Дедал" - Варна, за всички почитатели на джаз импровизациите, авторската музика и слънчевите залези. На 6-ти юли (неделя) от 20 часа пространството около Яхт-клуб „Кап. Георги Георгиев" на Морска гара - Варна ще се превърне в артистична сцена за малки и големи музиканти от арт-школата, които ще представят своите най-нови композиции на перкусионния концерт „Реверберации".

В спектакъла ще участват деца, младежи и девойки на възраст от 8 до 27 години от школата по ударни инструменти в „Дедал". Концертът в неделя ще предложи на публиката авторски творби, които 24-мата възпитаници на класа по перкусии са създали по време на своето обучение през годината. Спектакъла ще открият 10-годишният Стефан Станчев и художникът Дарин Сотиров, които ще представят инструменталната пиеса „Дует между поколенията".

От 21 часа концертът ще прерасне в джем сешън, чието начало ще поставят авторските композиции на първата джаз формация от школа „Дедал" - триото „Другата земя". В джема ще участват също известни джаз музиканти от Варна, но организаторите обявиха, че сцената е отворена за всички, които са на „ти" с импровизациите и искат да посвирят заедно.

С арт-проекта „Реверберации" школа „Дедал" ще отбележи началото на лятната програма за обучение по ударни инструменти, която започна на 1-ви юли и ще продължи до 30-ти септември. Школата е отворена за всички желаещи да се занимават с перкусии. Обучението е безплатно. Учебните пособия и музикалните инструменти са осигурени. Часовете включват индивидуална подготовка и групови занимания по обща музикална култура и работа в ансамбъл. Летните уроците са от понеделник до четвъртък от 17 до 20 часа и в събота от 10 до 12 часа.

„Насочихме се към ударните инструменти, защото перкусиите развиват у децата не само чувството за ансамбъл и ритъм, но също ред, стабилност и дисциплина", споделя художникът Дарин Сотиров, за когото любовта към изобразителното изкуство е съизмерима със страстта към джаз музиката и барабаните. Школата по перкусии в „Дедал" съществува от 3 години и е оборудвана с ударни музикални инструменти от цял свят, допълва художникът.

Най-любопитните сред тях са индийската табла (чифт барабани с много широк диапазон за звукови вариации) и пандейрото (южноамериканският родственик на дайрето, който в Бразилия се счита за душата на самбата и е един от основните инструменти в бразилския боен танц капоейра). Летните занимания по перкусии ще завършат с концерт, уточниха организаторите.

Арт-проектът „Реверберации" на школа „Дедал" се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна и програмата „Младежки проекти 2014" и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска младежка столица през 2017 г. Школа „Дедал" съществува с финансовата стабилност на фондация „Америка за България".