/ DarikNews.bg
Завърши огледа на взривения блок във Варна

Експертна комисия от Община Варна, сформирана след приключване на процесуално-следствените действия, направи оглед на изгорелия блок 302 в район „Владислав Варненчик“.

Издирваният за взрива във Варна сред загиналите, купил 30 л бензин преди експлозията

Установено бе, че с най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където е станал инцидентът. Те са изцяло компрометирани, с липсващи неносещи стени (външни и вътрешни), без дограми и входни врати. Помещенията са силно обгорели. Междуетажните конструкции, изпълнени 1998 г. - 2006 г., също са силно засегнати.

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор делото за взрива в блок 302 в кв. Владиславово

В протокола е посочено още, че апартаментите, разположени непосредствено под най-засегнатите от инцидента, са с пукнатини и влага по стените, с напукани корнизи и паднала розетка.

DarikNews.bg

Обектите, в които е възникнал инцидента на четвъртия етаж, както и тези над тях, са обгорени, с разтопени инсталации и проводи до степен на пълна деформация и негодност.

14 души от взривения варненски блок са настанени в общински жилища

В тях се наблюдават пукнатини с хоризонтално, вертикално и диагонално направление по стените, както и радиални пукнатини по междуетажните конструкции. В сградата липсва остъклението на част от фасадните дограми.

Влошило се е състоянието на най-тежко пострадалата жена при взрива във Варна

Мазилката на част от помещенията е нарушена, а на места липсва. Има счупени стъкла и отлепена топлоизолация в съседните на вх. 3 сгради. С оглед опазване живота и здравето на хората от комисията са препоръчали да бъде изготвено незабавно конструктивно обследване на сградата, незабавно ограничаване на достъпа до засегнатите 14 апартамента, както и до прилежащата територия пред част от фасадата.

Нова версия: Блокът във Варна взривен от газ, а не от боеприпаси

В тази връзка е издадена заповед от 20 януари за забрана на достъпа и ползването на засегнатата от инцидента част от сградата. Възложено е на кмета на район “Владислав Варненчик” да предприеме действия за изпълнението на заповедта и връчването й на всички заинтересовани лица.

Не е ясно кога жителите на опожарения вход ще могат да се приберат по домовете си

Сградата, обект на инцидента, е имот частна собственост, затова предписанието за незабавно конструктивно обследване следва да се извърши по реда на Наредба №5 от 28 декември 2006 г. за техническите паспорти на строежите и Закона за управление на етажната собственост чрез възлагане от собствениците.

Взрив разтърси жилищен блок във Варна, има загинал (ВИДЕО/СНИМКИ)

Предвид извънредната ситуация, от фирма „СС Консулт“ на доброволни начала са предприети действия за конструктивно обследване на цялата сграда.