/ DarikNews.bg
Причините за взрива все още се изясняват
Идентифицираха телата след взрива във Варна. Издирваният за експлозията Веселин Димитров е сред загиналите, стана ясно по време на брифинг на окръжния прокурор Красимир Конов. Според прокуратурата има данни, че преди тежкия инцидент в блок 302 във варненския квартал "Владиславово" мъжът е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан бутан. 

14 души от взривения варненски блок са настанени в общински жилища

"Самоличността на жертвите при пожара в жилищен блок във Варна е идентифицирана"
, заяви окръжният прокурор на града Красимир Конов. "Разполагаме с доказателства, които могат да бъдат счетени като косвени и касаят самоличността на жертвите. Изчакваме заключението на ДНК експертизата", обясни той.

По думите му, жертвите са открити в два съседни апартамента, във всеки по едно тяло. Окръжният прокурор каза още, че телата са на издирвания Веселин Димитров и неговата съседка. Двата апартамента са напълно унищожени - срутени са преградните стени.

"Едното тяло действително е на Димитров, а другото на 53-годишната му съседка. В момента се извършва ДНК-експертизата, която категорично да го потвърди. Утре вече ще имаме предварителни данни от нея. Също така се извършва пожаро-техническа експертиза.", допълни Красимир Конов. 

Варна взрив блок
DarikNews.bg


"Експлозията е обемна, която е характерна при наличие на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив бившият полицай Веселин Димитров е закупил 30 литра бензин и газ пропан бутан около 11 литра", каза още окръжният прокурор. 

"Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в жилището, така той е увеличил силата на ударната вълна. Огледите продължава вече 4-ти ден, като в тях взимат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза. Според специалистите към момента няма данни за използване на взривно вещество за предизвикване на експлозията", обясни Конов.

Влошило се е състоянието на най-тежко пострадалата жена при взрива във Варна
 

Варна взрив блок
DarikNews.bg

Преди дни двама души загинаха при експлозия и пожар в жилищен блок във Варна. 14 души са настанени в болница, няколко семейства са настанени в общински жилища.

Нова версия: Блокът във Варна взривен от газ, а не от боеприпаси
 

DarikNews.bg


Огледите продължават и днес с участието на специалисти по взривно дело, но всички данни до момента говорят за обемен взрив, при който няма изявен епицентър. 

Не е ясно кога жителите на опожарения вход ще могат да се приберат по домовете си

"Все още не е ясно кой е извършителят, разследват се няколко версии.
Може да се каже, че в жилището е имало лесно запалими вещества, но все още няма потвърждение дали е имало взривни вещества или не", уточни Красимир Конов.
bTV