Докога ще продължат ВиК авариите в „Аспарухово”
Докога ще продължат ВиК авариите в „Аспарухово” / снимки: ВиК Варна

Проблемът с доставянето на вода към варненския квартал „Аспарухово”, което става само по един водопровод, ще бъде изцяло решен след смяната на тръбите в участък от 500 метра в района между малкия канал и жп линиите. Обществената поръчка е спечелена от ВиК Варна, но се обжалва от загубил кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията, обясни пред Дарик шефът на водното дружество Валентин Вълканов. Според него жителите на квартала са в пълното си право да недоволстват заради честите аварии. Миналата седмица те бяха планирали протест, който обаче отложиха заради трагедията в Хитрино.

Докога ще продължат ВиК авариите в Аспарухово
netinfo

„През последните години 6 млн. лв. или две трети от инвестициите на Вик Варна са направени в района на „Аспарухово”, за да бъдат подменени старите водопроводи, които довеждат водата до квартала. С особена значимост е подмяната на водопровода под жп релсите, където често ставаха аварии и се получаваха големи течове. Подменена беше мрежата под двата канала и на Островната зона, както и в участъка от районното кметство до местността Карантината”, коментира Вълканов.

Докога ще продължат ВиК авариите в Аспарухово
netinfo

Честитите спирания на водата в квартала през последните месеци са били заради строителството на охранителните канали.

„При тяхното изграждане нивото им трябваше да слезе под нивото на водопроводите, които захранват отделните абонати. Възстановяването се осъществяваше от други фирми и по тяхно искане спирахме водата. Негативите обаче са по посока на ВиК”, каза още шефът на дружеството. Той допълва, че по-голяма част от водопроводите в квартала са изградени през 50-те и 60-те години на миналия век и много от тях не са нанесени в кадастъра.

Докога ще продължат ВиК авариите в Аспарухово
netinfo

Честите спиранията и пусканията на водата предизвикват аварии на места, където мрежата е компрометирана. Поради тази причина понякога на екипите на дружеството се налага през няколко дни да разкопават на различни места една и съща улица.

„Гаранционният срок на стоманата е 40-50 години. Когато има авария и след отстраняването се пусне водата, от стоманата се отделят шупли, тръбата аварира на 5, 10 или 15 метра от предишния участък и се налага отново да се прави. Нямаме възможност с магическа пръчка да подменим цялата мрежа в „Аспарухово”, добавя Вълканов. Той коментира и исканията за неговата оставка.

„Когато потребителят няма вода, е нормално да недоволства.  Но след като пред последните години под мое ръководство две трети от инвестиции на ВиК са направени за разрешаване на проблемите на „Аспарухово”, би следвало да означава, че отношението ни към този квартал е в степента, в която трябва да бъде”.

Друг магистрален водопровод, който осигурява вода на хиляди абонати и се нуждае от подмяна, е този, който започва от сградата на ВиК и стига до курорта „Златни пясъци”. За него Вълканов очаква да бъде получено европейско финансиране.