До зимата местят трихлоретана в Полимери на безопасно място
До зимата местят трихлоретана в Полимери на безопасно място / DarikNews.bg, архив

До зимата проблемът с преместването на трихлоретана в девненското предприятие „Полимери” на безопасно място би трябвало да бъде решен. Тази надежда изрази областният управител Иван Великов, който преди време алармира, че ако не се вземат мерки, цялата област е застрашена от екологична катастрофа при евентуален пожар на цистерната, в която се намира веществото. Варненският губернатор на място се запозна със ситуацията и се срещна с експерти, наети от собственика на „Полимери” Николай Банев, за да съдействат при операцията с прехвърлянето на опасното вещество. С нея ще се заеме Община Девня, но Банев е уверил, че ще плати разходите.

Идеята е трихлоретанът да се прехвърли от баката, в която стои от години, в друга, която в момента съдържа луга. Преместването се налага, тъй като цистерната с опасното вещество е в лошо състояние заради дългогодишна експлоатация и корозионната му активност, разказа един от дългогодишните директори на „Полимери” Румен Дяков. След като другата бака бъде изпразнена от лугата, ще й бъде направен технически преглед, за да се установи има ли нужда от ремонт. Ако се налага, той ще бъде направен и трихлоретанът ще бъде преместен там чрез тръбопровод между двата резервоара и помпа.

Така проблемът ще бъде туширан временно. Кардиналното му решение е изнасяне на веществото към инсталация, която да го унищожи, тъй като такава у нас няма.