/ Gulliver/Getty Images
До месец авиобазата във Варна ще разполага с още един вертолет, каза командирът на отделната вертолетна авиобаза "Чайка" на Военноморските сили подполковник Спас Спасов. По думите му машината ще бъде със същите летателни характеристики като "Пантер", но вероятно ще има разлики в оборудването.

През тази година пилотите от авиобазата имат по около 500 летателни часа, допълни Спасов.

Според него съставът е висококвалифициран и покрива всички необходими стандарти.

Вертолетите от базата нямат проблем да кацат и на оборудван плавателен съд, допълни Спасов. Той изрази съжаление, че пилотите нямат такава подготовка, тъй като няма български кораб, който да позволява такива маневри. Според Спасов нещата ще се променят, когато бъдат построени новите многофункционални съдове на флота.

Командир Спасов бе домакин на Ден на отворените врати в авиобазата, посветен на нейната 60-годишнина.

Празника уважиха много офицери и граждани. Сред тях бе и първият командир на "Чайка" о.з. подполковник Димитър Георгиев. Според него за пилота най-опасен противник е страхът. Който иска да лети, трябва да умее да мисли бързо и да взема решения, посочи Георгиев.

Той коментира, че е готов и сега, на 93-годишна възраст, да седне отново във вертолета. Само че ще го управлявам аз, а не компютърът, посочи бившият армейски пилот и командир.
Агенция "Фокус"