До месец става ясно законно ли е отстранен временният кмет Христо Бозов
До месец става ясно законно ли е отстранен временният кмет Христо Бозов / снимки: Varna.bg, колаж: Дарик Варна

Варненският административен съд даде ход на делото по жалбата на доц. Христо Бозов срещу отстраняването му като временен кмет на морската столица. В началото на съдебното заседание адвокат-довереникът на Общинския съвет Петър Стамов поиска да не бъде даван ход на делото, а ако това стане, жалбата на Бозов да бъде обявена за неоснователна. Като довод адвокат Стамов изтъкна, че става въпрос за вътрешнослужебен акт, уреждащ отношения между работодател и работник. Съдът обаче не уважи това искане.

Делото се води от съдия Гергана Стоянова, която отмени решението на Общинския съвет за предварително изпълнение на назначаването на арх. Димитър Николов като временен кмет на Варна на мястото на доц. Бозов.

До месец става ясно законно ли е отстранен временният кмет Христо Бозов
netinfo

Самият Бозов не се появи на днешното заседание по делото, страна по което е и Общинският съвет, взел въпросното решение от 29 април за смяната на медика с архитекта. В жалбата си доцeнтът отбелязва, че липсва законова процедура веднъж избран временно изпълняващ длъжността кмет, пълномощията му да бъдат прекратени по същия ред.

След като даде ход на делото по същество, Административният съд уважи искането на адвокат Стамов за тридневен срок за писмени бележки и обяви делото за решаване. Съдът ще се произнесе в законовия едномесечен срок. Много е вероятно решението да стане факт и по-рано, предвид високия обществен интерес, коментира съдия Гергана Стоянова (на горната снимка вляво).