ДКЕВР сваля с до 2,5 % новите цени на тока
ДКЕВР сваля с до 2,5 % новите цени на тока / netinfo
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се опита да намали с до 2.5% предложеното увеличение на цените на тока в страната. Това обяви във Варна председателят на комисията проф. Константин Шушулов при откриването на "Енергиен форум" 2008 в курорта “Светите Константин и Елена” край Варна.

Вчера шефът на ДКЕВР обяви, че от 1 юли токът за бита ще поскъпне между 14 и 18 %. За клиентите на Е.ОН увеличението ще бъде 17,72 процента. за абонатите на EVN токът ще е по-скъп с 14,59 на сто, а за абонатите на ЧЕЗ-16,01 %. Предстоящото увеличение на цените на електроенергията, парното и природния газ е продиктувано от външни фактори, като България не може да остане изолиран остров, посочи Шушулов.

Увеличението при E.ON е най-голямо, тъй като немската компания има най-големи разходи при преноса и преразпределението на енергията в по-рядко населената Североизточна България. Мрежите ниско напрежение в региона са в изключително лошо състояние, което води до 20 % загуби, обясни шефът на ДКЕВР.

Два екипа на държавния регулатор търсят резерви за намаляване на цените на тока за крайните потребители. Намаляването може да стане за сметка на свиване на разходите на електроразпределителните дружества. Окончателното решение ще стане ясно до края на месеца.

В резултат на поскъпването на тока от 1 юли, е възможно и актуализиране на цената на водата. Нови, по-високи цени може да бъдат въведени от ВиК дружествата, които работят на помпени станции, обяви още шефът на енергийния регулатор.