ДКЦ Чайка с дългове, не освободиха от отговорност управителя
ДКЦ Чайка с дългове, не освободиха от отговорност управителя / Sofia Photo Agency, архив

Общинските съветници от комисията по собственост и стопанство не освободиха от отговорност управителя и контрольора на ДКЦ "Чайка". Те мотивираха решението си с нестабилното финансово състояние, в което се намира лечебното заведение. Задълженията на поликлиниката към НАП и НОИ са в размер на 335 хил. лв. Общо дълговете достигат сумата от половин милион. Само за четири месеца от началото на годината загубата е 56 хиляди.

Пред съветниците управителят на ДКЦ "Чайка" д-р Александра Манушева обясни, че не крие финансовото положение на лечебницата, но ръководството полага усилия да овладее финансовото й състояние чрез работа по проекти и разкриване на нови медицински услуги.

Според съветника Петър Липчев е нормално здравните заведения да се намират в тежко положение заради всеобщата криза. Д-р Ивайло Бояджиев изтъкна, че е запознат с оздравителната програма на поликлиниката и по негово мнение тя се изпълнява както трябва. Той призова общинските контрольори да бъдат обективни в докладите си, а не да "преписват позитивните доклади на управителите". Повод за това изказване станаха противоречивите становища от страна на контрольора Людмил Цветков за ДКЦ "Чайка".

Общинарят Янко Станев посочи, че отговорността за финансовото състояние се носи от мениджърския екип на здравните заведения, а лошите резултати на ДКЦ "Чайка" се дължат на лошо управление. "За болниците е допустимо да трупат загуби, но за поликлиниките не", смята съветникът.