Шкорпиловци - курортът на народа
Шкорпиловци - курортът на народа / Дарик Варна
Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове „Шкорпиловци - централен“ в община Долни Чифлик, област Варна и „Делфин“, община Несебър, област Бургас.

Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за морския плаж „Шкорпиловци - централен“ е 24 923,99 лева без ДДС, а за „Делфин“ - 26 071,25 лева без ДДС. Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата плажа ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.