"Изкуството е смислен пример и ни учи да се обединяваме", каза Цветана Манева, председател на настоятелството на „Виа Фест - Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Тя изрази задоволство от програмата „Интермецо“, която театралният форум реализира съвместно с Международния музикален фестивал. "Първият проект от тази програма зрителите ще видят на 10 юни", допълни Асен Терзиев.

Цветана Манева взе „Аскеер“ за цялостен принос и се сбогува с публиката (СНИМКИ)

Концертът „Мигове покой“ ще представи завладяващо португалско фадо с гласа на Камане и пианото на Марио Лажиня. Събитието се реализира в партньорство с посолството на Португалия у нас и институт „Камойш“.

В рамките на програмата „Интермецо“ варненската публика ще има шанса да се срещне с наследниците на Панчо Владигеров в една вълнуваща кино-музикална вечер. По думите на Терзиев големият композитор има връзка и с театъра, но каква е тя ще бъде разказано във филма, който ще видят посетителите на концерта.

"Програмата ще завърши чак през август", допълни още Терзиев. Тогава публиката ще види „Летящият Бах“ на „Flying Steps“ - Германия, и ще си отговори на въпроса може ли да се танцува брейк по музика на класическо величие от ранга на Бах.

"Много е хубаво, че настоящото 30-о издание на театралния фестивал се разтваря във времето и през следващите месеци", коментира още Цветана Манева. Тя посочи, че за организаторите на „Варненско лято“ уличните спектакли са с много специално значение.

„Гледайки присъстващите деца - начина, по който те възприемат, възторга им, съпричастността им, вдъхнаха у мен някаква надежда, че може би нещото, което им завещаваме, е изкуството на театъра.

Времето, в което живеем е такова, че би трябвало да се срамуваме от това, което им оставяме и с което ще трябва да се справят. Идването им на площада обаче ми дава надежда, че у тях ще се изгради  усещането, че театърът е мястото, което спокойно могат да наричат убежище, тъй като е общ за много хора, които в продължение на няколко часа стоят един до друг и се разбират.

Мисля, че трябва да сме, не бих казала чак щастливи, но да усещаме частица изпълнен дълг, че оставяме този стремеж у децата“, обобщи прекрасната българска актриса. 
БТА