/ iStock/Getty Images
С постановката „Бащата“ от Флориан Зелер на Народен театър „Иван Вазов“ започва тази вечер (31 май) Международният театрален фестивал „Варненско лято“. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева. На сцената публиката ще види актьорите Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков. В първата фестивална вечер варненци ще бъдат зарадвани и с улично дефиле, наречено „Бели криле“, на „Close act“ – Холандия.

Тридесетото издание на „Варненско лято“ се стреми да покаже най-доброто от българската сцена, както и интересни чужди трупи. Публиката ще се радва и на различни арт събития – пърформанси, прожекции на спектакли, концерти, изложби.

Най-мащабното театрално събитие у нас е разделено в три модула. По традиция ще има и партньорски изяви с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в програмата „Интермецо“. През тази година тя включва три концерта, с единия от които – португалско фадо, ще бъде закрит театралният фестивал на 10 юни.

Българската селекция на фестивала включва, освен „Бащата“, още 9 заглавия на водещи театрални творци. В рамките на международната програма публиката във Варна ще може да види спектакли от сцената на „Комеди Франсез“ в Париж, както и от Лондонския Уест Енд. На 7 юни в Художествената галерия във Варна е срещата богатия свят на словенския режисьор Йерней Лоренци, който гостува с музикално-поетичния си спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“.
 
БТА