/ БТА
Церемонията премина под надслова "Урок по български"
На празничния 24 май бяха раздадени наградите "Аскеер" за 2022 година. Това се случи, по традиция, на официална церемония в театър "Българска армия". 

Големите отличия на вечерта - за най-добри актьори в главни роли (мъжка и женска) спечелиха Малин Кръстев и Мария Каварджикова. Те бяха отличени за участието си в "Една испанска пиеса". 

БТА


Мария Каварджикова

БТА

Цветана Манева получи Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”. Статуетката й беше връчена от Милен Миланов, съучредител и дългогодишен председател на „Академия Аскеер”. 

„Това, за което ме награждавате, осмисли съществуванието ми в театъра. Трудно е да приемеш,  но в никакъв случай не е драматично и трагично, ситуацията, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда”, то аз се чувствам като залязваща такава”, каза актрисата и прикани публиката да я аплодира за последен път. 

Юлиан Вергов
взе отличие "Аскеер" в категория "поддържаща мъжка роля" за ролята си на Иван Вазов в "Народът на Вазов".

БТА


А статуетката за "поддържаща женска роля" отиде при актрисата Лили Шомова.

Почетен "Аскеер" на сцената в театър "Българска армия" получи актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака.

Сред режисьорите статуетка спечели Диана Добрева (за "Коприна").

БТА


 "Опашката" от Захари Карабашлиев бе отличена за най-добро представление.

В категорията за съвременна драматургия "Аскеер" взе Александър Секулов за "Народът на Вазов".

Церемонията премина под надслова "Урок по български".

Александра Сърчаджиева също взе "Аскеер" за своя моноспектакъл "На живо". Малко преди големите отличия тя го представи на 11 май в зала 1 на НДК.

БТА

Водещ на вечерта бе актьорът Веселин Ранков.

Събитието се провежда под патронажа на министъра на културата и министъра на отбраната. На връчването на наградите присъстваха заместник-министърът на културата Юрий Вълковски и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. Тази година церемонията бе посветена на 300-годишнината от рождението на отец Паисий Хилендарски.

БТА

БТА