Чакаме грипна епидемия в края на януари
Чакаме грипна епидемия в края на януари / vikka.ua

Грипна епидемия във Варна се очаква в края на януари, или началото на февруари. За да бъде обявена такава, данните трябва да отчитат поне 10% заболели, обясни пред Дарик д-р Анка Баева – началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция. Тази зима ще ни атакуват три щама, които са заложени в противогрипните ваксини. Това са „Калифорния“, „Хонконг“ и „Бризбейн“, добави специалистът.

При първите симптоми на вирусно или простудно заболяване трябва да вземем мерки веднага, съветва д-р Баева. Най-добре е да се обърнем към личния си лекар.

Ако не се лекува, грипът води до сериозни усложнения като сърдечно – съдови и мозъчни проблеми, дори и до фатален край. Обикновено рисковите групи, при които може да се стигне до усложнения, са малките деца, възрастните хора и хронично болните. Затова е добре те да ползват противогрипни ваксини, съветва специалистът.

Подходящо е да се ваксинираме до края на ноември. Варненци не са активни по отношение на подобна профилактика и процентът на тези, които си поставят ваксини, едва достига 10, сочат наблюденията на д-р Баева.