/ netinfo
След 10 ноември БСП промени нрава си, за да запази козината си, смята литературният критик и дългогодишен общински съветник на партията във Варна Панко Анчев. В интервю за Дарик той заяви, че  левицата се е отказала от стратегията и идеологията си

„След 10 ноември БКП се оказа в нова ситуация, изпадна в други зависимости и трябваше да се търсят начини за оцеляване. Този опортюнизъм на БКП тогава беше необходим, за да запази левицата. Но като поведение на партия, която се отказа от главната си цел – изграждане на ново общество на принципа на социална справедливост, не може тактическите ходове да са стратегия на партията завинаги”.
 

Панко Анчев
Панко Анчев, снимка: www.public-republic.com

Андрей Луканов, който оглавява държавата след 10 ноември, Анчев определя като „изпълнител на грандиозен процес, който се открои през 80-те години - на криза и упадък на системата”. 

„Тези хора са изпълнители по волята на историята и случайността, за да премахнат вътрешните пречки. Всички, които осъществиха събитията на 10 ноември, са част от това не като идеолози, а като изпълнители, като пионки в историята”, заяви Панко Анчев. Той определя прехода като сполучлив. 

„Повечето анализатори, дори левите казват, че преходът е неудачен. Аз мисля, че е сполучлив. Ние българите възстановихме една система на социално неравенство, на либералните идеи и капиталистическото общество, където го няма принципа на социалната справедливост на предишното.

Когато говорим, че е възстановена пазарната икономика, социалното неравенство е неизбежно и става главна характеристика, така че не може да има социална справедливост. Трябва да гледаме на обществото като на буржоазно капиталистическо общество, постигнато по всички правила на буржоазната революция, която започва от френската”.

Навлизането на Джордж Сорос в България след падането на Тодор Живков е било неизбежно, смята Анчев.  

„Сорос изглежда умен човек, но възложи в България дейността си на посредствени хора, малки таланти и в много случаи даже негодници, които облагодетелстваха себе си. Те и в  момента продължават да вършат възложената им пагубна работа по ликвидация на националната държава”.