Близо 18 хил. повече са минали профилактичен преглед
Близо 18 хил. повече са минали профилактичен преглед / netinfo
До края на септември 17 889 повече са направили годишен профилактичен преглед.

По-голяма активност от страна на здравноoсигурените варненци към годишния профилактичен преглед, отбелязва регистъра на Районната здравноосигурителна каса във Варна в края на септември. За деветмесечието 68 597 жители на областта са посетили семейния лекар, за да направят профилактичен преглед. Ползвалите заплащаната от здравната каса услуга са със 17 889 повече, в сравнение със същия период на миналата година, когато са отчетени 50 708 дейности от този вид. Това съобщават от пресцентър на РЗОК – Варна.

До края на деветмесечието 16 583 граждани на възраст до 30 години са проверили профилактично здравословното си състояние. Прегледът, извършван от семейния лекар, включва анамнеза и подробен обективен статус. Веднъж в годината се прави оценка на психичното състояние, изследване остротата на зрението, измерване на кръвното налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест-ленти, определянe на кръвна захар с глюкомер, изчислява се и индексът на телесната маса. 14 125 варненци от 31до 45 години също са се подложили на щателния преглед. При тях, освен вече описаните дейности, се прави и изследване за окултни кръвоизливи в изпражненията. За жените се предвижда мануално изследване на млечните жлези, а на две години се взема и цитонамазка. Веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина на включените здравноосигурени граждани от тази възрастова група.

Във възрастовата граница от 46 до 65 години 19 871 души са предпочели да установят какъв е здравният им статус. При тях се провеждат всички прегледи за възрастта до 65 г., но пълната кръвна картина се прави веднъж на три години. При хората над 66 години (18 018 души) профилактичният преглед изисква извършването на същите процедури и изследвания, като за жените в тази възраст не се предвижда цитонамазка. За извършени и отчетени от семейните лекари годишни профилактични прегледи до края на септември РЗОК – Варна е изплатила 445 880, 50 лв.