Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
Близо 100-годишна сграда тъне в разруха / DarikNews.bg
Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
76714
Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
  • Близо 100-годишна сграда тъне в разруха

Близо 100-годишна сграда, в която се е помещавал някогашният варненски хотел “Империал”, е оставена да се руши. Емблематичното здание, което е паметник на културата, е в окаяно състояние. Сградата се намира в центъра на Варна (на ул. „Шопен” - срещу шадраваните на площад „Независимост”) и някога е била Военно окръжие и клиника.

Строена е в началото на XX век като къща на известния варненски лекар д-р Цонев. Първоначално къщата е била на един етаж, като през 1932 г. д-р Цонев решава да я надстрои и пригоди за нуждите на един от варненските Гранд хотели. За целта той кани известният сградостроител инж. Йосиф Хаджистоянов, който проектира голям четириетажен хотел, отговарящ на всички изисквания.

Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
netinfo

Хотелът се отличава с характерните за направлението „Ар деко” лизени и по-изчистени форми. Всяка от стаите имала веранда и кранове с топла и студена вода (нещо рядко срещано по това време във Варна).

Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
netinfo

След смяната на режима през 1945 г. сградата се национализира и използва за различни институционални нужди. До края на 90-те години зданието е добре поддържано. След като някогашният хотел се реституира и се сменят различни собственици, сградата постепенно започва да се руши и става необитаема. След 2005 г. в пететажното здание избухват няколко пожара, настаняват се клошари и бездомници.

Последният собственик на емблематичната сграда изяви желанието си да я възстанови и надстрои, като я превърне в модерно бизнес здание с офиси и апартаменти. До момента обаче проектът така и не се реализира.

Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
netinfo

Според Християн Облаков от Варненското историко-архитектурно дружество предложената адаптация на недвижимата културна ценност не е много удачна. „Показаните визуализации не бяха добро решение за тази сграда. Това, което се предвиждаше, за мен е тотално унищожаване на зданието. Не казвам, че да оставим сградата да се руши е по-добро решение. Законът за културното наследство дава няколко възможности за запазване и реновиране на сградата”, каза пред Дарик Облаков.

Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
netinfo

Една от възможностите е собственикът да реставрира недвижимата културна ценност, спазвайки съответните изисквания на ЗУТ и Закона за културното наследство. „Когато от страна на собствениците и концесионерите на имоти, които са културна ценност, наблюдаваме нехайство по отношение на собствеността, законът дава предписание, което вменява задължение на общината да извърши дейностите по реставрация и консервация. След което общината влиза в законна ипотека на имота, до частта, в която се удовлетворява като кредитор за направените разноски по обекта”, обясни Християн Облаков.

Близо 100-годишна сграда тъне в разруха
netinfo

Ако собствениците на имота искат да инвестират и да реновират сградата, няма пречка това да се случи. Нужно е специализираната администрация на Държавния културен институт да разгледа проекта и да издаде решение, след което може да се пристъпи към консервация на зданието.