Близките на моряците ни в плен не са ги чували от месец
Близките на моряците ни в плен не са ги чували от месец / Vesseltracker.com

Българите в екипажите на "Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" не са се обаждали на близките си повече от месец. Това разкри пред Дарик капитан Продан Раданов - управител на варненския офис на лондонската фирма "Зодиак Морски агенции", която е собственик на двата кораба.

"Като се върнат ще разберем защо се получава така. Има кораби, които прекарват месец в плен, а други по 300 дни", коментира капитан Раданов. По информация на  варненския шеф на "Зодиак Морски агенции" всички наши моряци в плен са живи и здрави и са подсигурени с храна и вода.

Ситуацията с двата похитени кораба се следи, но през последната седмица няма развитие. Компанията продължава да е отворена за диалог ежедневно и продължава да поддържа позицията си спрямо пиратите, като възнамерява да разреши ситуацията при първа възможност. Приоритет остава безопасното завръщане на екипажите в най-скоро време, се посочва в кратко съобщение с дата 3 март, публикувано на интернет страницата на Zodiac Maritime Agencies Ltd.

В средата на февруари дори се появи информация, че "Ейшън глори"е освободен срещу откуп в размер на 5 милиона долара. Информацията на иранската телевизия ПресТВ обаче се оказа невярна.

Общо 13 българи са в плен на сомалийските пирати на борда на двата отвлечени кораба. Танкерът „St. James Park" /Сейнт Джеймс парк/, който превозва химикали, бе похитен на 28 декември. В екипажа има петима българи и още 21 души от осем националности, сред които руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци.

Автомобиловозът „Asian glory" /Ейшън глори/ бе похитен на 1 януари на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Сред 25-членния екипаж има осем българи, двама румънци, 10 украинци и 5 индийци. Капитан на кораба е 36-годишният варненец Велико Великов. Плавателният съд е натоварен с 2405 южнокорейски коли, които се транспортират от Сингапур за Саудитска Арабия.

Последният подобен случай с български граждани беше с кораба "Маласпина касъл". Той беше похитен от сомалийски пирати на 5 април миналата година в района на Аденския залив, а след 33 дни освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 1 милион долара. На борда на плаващия под панамски флаг кораб имаше 16 български моряци, които се завърнаха невредими в родината.

През 1998 година друг български кораб, "Алфа БГ", с 11 моряци на борда, беше отвлечен в Сомалия. Плаващият под флага на Белиз плавателен съд бе щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци. След плащане на откуп месец по-късно "Алфа БГ" бе освободен.