От "Четири лапи" се надяват то да се чувства по-добре в новия си дом
Нов дом за 9-годишно мече от Софийския зоопарк. Веско е роден във Варненския зоопарк, но бил преместен в София. От днес постоянният му дом  ще е паркът за танцуващи мечки в "Белица", съобщава NOVA.

Мечка разпусна с нощно къпане в басейн (ВИДЕО)

Историята започва преди 9 г., когато във Варненския зоопарк се появяват на бял свят две мечета, но не са имали условия да ги гледат. Затова ги транспортират в спасителен център в Столичния зоопарк.

Едното мече намира своя нов дом в зоопарк в Унгария, а другото е трябвало да бъде транспортирано в азиатски зоопарк. За нещастие, плъзва епидемия и така транспортирането не се е осъществило.

Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Мечето има поведенчески и физически отклонения - слабо е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем.

Мече гостува в частен двор на къща в Кладница (ВИДЕО)

От "Четири лапи" водят преговори повече от 4 г., за да вземат мечето при тях в "Белица" и това е на път да се осъществи. Веско беше упоен и ще му бъдат направени всички възможни изследвания - скенер, ехограф.

След това ще тръгне към "Белица", където ще бъде поставено в изолирано помещение, за да може да свикне с обстановката. Не се очаква Веско да заспи зимен сън, но от "Четири лапи" се надяват мечето да се чувства много по-добре, защото ще бъде поставено в по-широко помещение, за разлика от това, в което е живяло в столичния зоопарк. 
nova.bg