мечка
мечка / iStock/Getty Images
Специална комисия ще решава дали да прогони животното далеч от населеното място
Мечка слезе от Балкана, за да си спретне нощно къпане в басейн в Сопот.
 
 
Lift Sopot

Новина! Новина! Вижте кой ни е на гости и не е разбрал, че басейнът на Lift Sopot е затворил за сезона. Кой плува с удоволствие без билет ;). Харесайте и следете страницата ни, за да сте информирани за актуалното състояние на лифта и басейна. #liftsopot #bear #swimming * видеото е монтирано от Stratospheric Productions

Публикувахте от Лифт Сопот в Петък, 1 ноември 2019 г.

Случката се е разиграла преди няколко дни в басейна на фирмата, която стопанисва местния лифт, намиращ се в подножието на Стара планина. На видеото от охранителните камери, което бързо се превърна в хит в социалните мрежи, се вижда как мечката не обръща никакво внимание на табелата "Затворено" и влиза напълно необезпокоявана в съоръжението, за да си поплува в топлата вода. 

Как да избегнем нападение от мечка?

Кадрите предизвикаха вълна от реакции и коментари, а от фирмата дори се пошегуваха, че мечката е в нарушение, защото ползва басейна без да си е платила входната такса.

Мечка стресна жителите на Сопот (ВИДЕО)

Междувременно от Изпълнителната агенция по горите съобщиха, че не е обсъждан евентуален отстрел на дивото животно. Сигнал за случая е подаден в Държавно горско стопанство – Карлово от собствениците на комплекса, където е забелязана мечката. Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място.

Мечка нападна дресьор по време на представление (ВИДЕО)

Законът предвижда специален ред и условия за издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка. Това става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури и добитък. „В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното", категорични са експертите от агенцията.