82-годишен даде 6 бона на “ало” измамници
82-годишен даде 6 бона на “ало” измамници / снимка: Sofia photo agency, архив

Поредната измама по телефона е регистрирана вчера във Варна. Жертвата отново е възрастен човек, съобщиха от местната полиция.

82-годишен мъж се хванал на въдицата на непознат, който се представил за лекар. Мнимият медик успял да заблуди дядото, че зет му е тежко болен, настанен е в болнично заведение в София и се нуждае от голяма сума пари за животоспасяваща операция.

Възрастният мъж предал сумата от 6000 лв. пред дома си на непознат мъж. По случая е образувано досъдебно производство.

Във връзка с нова вълна от опити за извършване на телефонни измами на територията на Варна, от Областната дирекция на МВР напомнят, че:

- потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. Затова всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката

- в никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона

- при всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама трябва незабавно да се обърне към най близкото РПУ. Това важи особено и за неуспешните опити за измами

- на възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директният разговор с измамника изрекат, че това е измамна схема, за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникa да се откаже и да позвъни на друг „абонат"

- След това да позвънят на вратата на близък съсед и от неговия телефон да се опита да позвъни близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце

Хората трябва да са наясно и с друг особен факт -  даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители) най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство на Р България.

Най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са установени като: „Спешна операция или лечение"; „Внасяне на гаранция или подкуп"; „Печалба от томбола или телевизионна игра"; „Баене за разваляне на магия"; „Предоставяне на социални помощи" и "Ремонт на жилището по програма на ЕС"; „Наемане на квартира"; „Заем на познат"; мним куриер, носещ пратка от чужбина; представител на ЕК убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си.