12 км велоалея свързва Старо Оряхово и Шкорпиловци

12 км велоалея свързва Старо Оряхово и Шкорпиловци
12 км велоалея свързва Старо Оряхово и Шкорпиловци / DarikNews.bg, архив

Велоалея ще свързва селата Старо Оряхово, Ново Оряхово и Шкорпиловци с курортния комплекс „Шкорпиловци”. Това са част от мерките, които предприема община Долни чифлик за развитието на туризма в региона. Велоалеята ще минава по трасето на изцяло ремонтирания с финансиране по проект на САПАРД общински път Старо Оряхово – Шкорпиловци, който е с дължина 12 км. Предвижда се още възстановяване и облагородяване на крайбрежната алея в морския курортен комплекс, обясни кметът на Долни Чифлик Борислав Натов.

От местната администрация отчитат, че предлагането на допълнителни туристически услуги е сравнително слабо и досега се е разчитало на традиционния морски и ловен туризъм. Затова ще се акцентира върху разнообразието в туристическото обслужване. Предвижда се изграждането на археологически комплекс в землището на село Шкорпиловци, където се намират останките от раннохристиянски гробища и базилика, както и старобългарския укрепителен вал “Табия”. Освен това край устието на р. Камчия се намират руините „Ерите” – останки на римска пътна крепост.

През 2013 г. са реализирани 38 703 нощувки, а през 2014 г. - 51 083 бр. Справките за заетостта на легловата база показват, че тя е сезонна ( юни – септември). Средната продължителност на престоя на туристите е 10 дни и те идват на морска ваканция. Краткотрайните посетители пък са основно в събота и неделя - приблизително 1000 души на ден, и са предимно от населените места в общината.

Намеренията на кметската администрация са в района да се създадат нови туристически атракции - музей на открито, възстановяване на стари занаяти и исторически възстановки. Вземат се сериозни мерки и за развитието на инфраструктурата – в момента тече процедура за избор на изпълнител на ремонти на общинските пътища и улиците и площадите в селата.