/ МВР
След края на срещата малчуганите имаха удоволствието да се снимат с Арчи
Полицейското следово куче Арчи демонстрира уменията си и зарадва деца в Търговище, съобщиха от МВР.

МВР

Послучай 5 юли - професионалния празник на служителите от вътрешното ведомство, пред деца от две групи - на възраст от 2 до 6 години, и група лятна занималня - 6-10 годишни от Частна детска градина „Монтесори“ - своите умения в помощ на полицаите в тяхната работа демонстрира Арчи.

МВР

Четириногият помощник на полицаите е малко над 3-годишен и е едно от трите сертифицирани следови кучета в ОД на МВР. Пред децата кучето показа умения, които е придобило през годините под ръководството на своя водач Христо Димитров - старши полицай в РУ-Търговище.

Бойко Рашков: Обществото дава отлична оценка на МВР

С видим интерес малчуганите наблюдаваха демонстрацията на обща дресура - изпълнение на различни команди, подадени от водача към неговия възпитаник.

МВР

Едно от децата предложи негова вещ да бъде показана на кучето, а самият ѝ собственик да се скрие и четириногият помощник да го търси. Идеята бе приета, а немската овчарка Арчи се справи реализацията й блестящо - за много кратко време той успя да открие момчето.

МВР

Последваха много детски въпроси, касаещи работата на кучето и неговите навици, от каква възраст постъпват четириногите помощници на полицейска служба, и пр. Хр. Димитров им разказа за няколко случая, когато с решаващата помощ на следовото куче в нашата област са били открити изгубили се възрастни хора, обявени за издирване.

МВР

От него те научиха, че полицейските кучета се обучават на различни умения, подобно на учениците, а навършат ли 8 години, излизат в заслужен отдих -  биват пенсионирани.

И че например най-малкото по възраст от четирите кучета, с които разполага областната дирекция, в момента придобива специфични умения как да помага на полицейските служители в школа, където се обучава заедно със своя водач.

МВР

В края на срещата водачът изрази задоволството си от поведението и успешната социализация на служебното куче в непозната му среда, пред голям брой деца.

След края на срещата малчуганите имаха удоволствието да се снимат с Арчи, а някои дори го придружиха до специализирания автомобил, в който в клетки се превозват служебните кучета, помахвайки му за довиждане.