Все повече младежи страдат от хипертония
Все повече младежи страдат от хипертония / sxc.hu
Кампанията под надслов “Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт" ще се проведе от 10 до 14 часа в казанлъшкия парк "Розариум". Организатори са Община Казанлък, в партньорство с фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ и Microlife България.

Ще бъде разположен пункт, където всички желаещи ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации; ще бъдат направени тестове за оценка на информираността; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.
 
Инициативата ще бъде подкрепена и от доброволци на Българския Червен кръст.

Последните статистическо проучване, правени по време на национални здравни кампании за безплатно измерване на кръвното налягане, показват че все повече хора взимат самостоятелно и осъзнато решение да следят отговорно своето кръвно налягане и да изграждат култура за превенция от мозъчен инсулт
 
Повишеното кръвно налягане (КН) понастоящем е най – често срещаното сред сърдечно – съдовите заболявания. Причината е обяснима с рискови фактори на средата като повишени стойности на телесно тегло, висока концентрация на сол в храната, липса на физическа активност и нездравословен начин на живот.

Скрининговите проучвания, направени през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и слаб контрол при вече установени усложнения. Това мотивира и провеждането на информационна кампания и измерване на артериално налягане сред гражданите на град Казанлък.