Засилен контрол преди Великден
Засилен контрол преди Великден / dariknews

Има пропуски при сключването на договорите между младите фермери и предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните и предишната администрация на Фонд "Земеделие". Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той допълни, че това е наследен проблем, но за съжаление регламентът не може да се наруши, тъй като рискът е много по-голям.

"Съжалявам, че младите фермери са останали излъгани, но те не са излъгани от нашата администрация. Имаме прецеденти! Знаете, че когато Европейската комисия разреши, ние правим съответните плащания. Когато обаче категорично имаме отказ, аз няма да вляза в ситуацията на моя предшественик - да разпоредя плащания, които след това да бъдат санкционирани. Припомням писмото, което получихме за очаквани санкции от над 40 милиона лева, за това, че моят предшественик Валери Цветанов е разпоредил нерагламентирани плащания", каза министър Найденов.

В Стара Загора министър Найденов каза още, че ще има засилен контрол по отношение на яйцата и агнетата преди Великден. Всяка година има нерегламентирана продажба. Гарантирам, че мерките ще бъдат по-строги от миналата година, каза министърът на земеделието и храните.

Той допълни, че мерките заради птичия грип в Румъния също ще бъдат засилени. Имаме опит по превенция на птичия грип, няма нищо страшно, допълни министърът.

Министър Найденов посети Стара Загора, за да връчи дипломите на магистрите - ветеринарни лекари от Тракийския университет.